Sepa Group

fi Hae
 
 

Kruunuvuorensilta – ennätysprojekti monella tapaa

Kruunusillat on laajamittainen liikennehanke, joka valmistuessaan hyödyttää lukuisia Helsingin kaupunginosia. Hankkeeseen kuuluu kolme raitiotie-, pyörä- ja kävelyliikenteen käyttöön suunniteltua siltaa, joiden yhteispituus on noin 2 kilometriä. Niistä pisin, noin 1 200 metriä pitkä Kruunuvuorensilta, on Suomen pisin silta. Maailmallakaan ei ole rakennettu näin isoja siltoja pelkästään joukkoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn käyttöön.

Kohteen tiedot

Ajankohta: Lokakuu 2021 – joulukuu 2023
Asiakas: Työyhteenliittymä Kruunusillat
Toimituksen kuvaus: pelkkalavat, siltapukit, välituen muotit, pilarisoljet
Sijainti: Kruunuvuorensilta, Helsinki
Lisätietoja: Olli Hentunen 0400 210 797, olli.hentunen@sepa.fi Anssi Koivumäki, 040 822 5255, anssi.koivumaki@sepa.fi

Kruunuvuorensillan rakentaa Työyhteenliittymä Kruunusillat, jonka muodostavat Kreate Oy ja YIT Suomi Oy. Sepa ja Kreate ovat tehneet yhteistyötä useassa vastaavassa, joskin pienemmän kokoluokan, hankkeessa. Siltä pohjalta oli luonteva lähteä myös Kruunuvuorensillan rakennusurakkaan.

Sepan osalta oltiin ainutlaatuisen hankkeen äärellä – vastaavan kokoista työmaasiltatoimitusta ei Suomessa ole koskaan aiemmin tehty, ja myös hankkeen koko ja aikataulu olivat ennätysluokkaa. Sepa rakensikin tehtaalle erityisen konelinjan, jonka avulla tarvittava tuotantokapasiteetti pystyttiin varmistamaan.

Työmaasillat vauhdilla valmiiksi

Kreaten työmaapäällikkö Mika Huhtala oli mukana Kruunuvuorensillan alusrakenteiden teossa. Hankkeen koosta kertoo omaa kieltään se, että kun sillanrakennushankkeet tyypillisesti saadaan vuodessa valmiiksi, pelkästään pinnan alainen vaihe kesti nyt puolitoista vuotta.

Vaativan siltarakenteen vuoksi projekti alkoi kahden työmaasillan napakalla rakentamisella. Näihin työmaasiltoihin Sepa toimitti pelkkalavat. Mika Huhtala kertoo Sepan suoriutuneen vaativasta osuudestaan moitteettomasti.

”Tavaraa meni miehekkäästi, kun työsiltaa tehtiin viitenä päivänä viikossa yötä päivää. Kolmessa kuukaudessa teimme merelle 650 metriä työsiltaa sekä ns. erkkerit välitukien ympärille, jossa putket saattoivat olla jopa 40-metrisiä.”

Huhtala kehuu logistiikan toimineen Sepan kanssa mainiosti. Tavaraa tuli työmaalle juuri silloin kun pitikin, niin että tekeminen eteni sujuvasti ilman odottamattomia yllätyksiä tai odotteluja.

”Merenpinnan alapuolella työskennellessä yllätyksiä sattuu useammin, mutta nyt selvisimme ilman mitään isompaa. Sepan kanssa homma sujui kaikin puolin asiallisesti. Vastasivat huutoon aina, kun sitä tarvittiin ja hoitivat kaiken hyvin.”

”Pukit olivat kaiken kaikkiaan viimeisen päälle mittatarkkoja, ja tällainen projekti vaatii onnistuakseen kaikilta osapuolilta joustavuutta. Sepan reagointi oli aina viimeisen päälle. Tilanteet selvitettiin nopeasti, ratkaisut löydettiin ja tarvittavat toimenpiteet tehtiin asioiden korjaamiseksi.”

Ville Lehtonen, Kreate Oy

Siltapukeista kansirakenteen muotti

Pinnan yläpuolella näkyvässä roolissa on sillan kansi, jonka rakentamista varten Sepa toimitti Kreatelle 13 000 siltapukkia. Useita rekka-autoja ajoi joka viikko miltei Helsingin keskustaan, mikä omalta osaltaan jo asettaa aikatauluille omia haasteitaan.

Ville Lehtonen Kreatelta toteaakin, että vaikka yhteistyöstä Sepan kanssa oli kokemusta pitkältä ajalta, Kruunuvuorensillan ennätyksellisen suuri koko asetti omat erityisvaatimuksensa jo suunnitteluvaiheessa.

”Pidimme Sepan kanssa kymmenkunta muottisuunnittelupalaveria ennen toimituksen aloittamista. Aikataulutus asettaa jo yksin isot haasteet näin mittavalle projektille, ja lisää vaikeuskerrointa syntyi, kun toimitukset piti suunnitella kahdelle vastakkaiselle rannalle.”

Selväähän on, että kun tekeminen alkaa, kaikki ei voi mennä kuin Strömsössä. Lehtonen kiittelee kuitenkin Sepan kykyä tarttua tilanteisiin nopeasti ja saattaa asiat takaisin raiteilleen.

”Pukit olivat kaiken kaikkiaan viimeisen päälle mittatarkkoja, ja tällainen projekti vaatii onnistuakseen kaikilta osapuolilta joustavuutta. Sepan reagointi oli aina viimeisen päälle. Tilanteet selvitettiin nopeasti, ratkaisut löydettiin ja tarvittavat toimenpiteet tehtiin asioiden korjaamiseksi.”

Siltapukkejakin ehdittiin toimittaa Kruunuvuorensillalle yli kahden vuoden ajan. Sepan osalta hanke saatiin valmiiksi vuoden 2023 lopussa.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Yhdessä voimme saavuttaa tavoitteesi ja ratkaista tarpeesi.
Tietosuojan hyväksyminen(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

* Pakolliset kentät

TILAA UUTISKIRJEEMME

Sepan uutiskirjeestä luet ajankohtaiset yritysuutiset ensimmäisten joukossa. Tervetuloa tilaajaksi!

Tilaa ›